Sunday, December 20, 2009

Η επιδρομή των στερημένων

Eρχονται Χριστούγεννα. Αδύνατον να μην το παρατηρήσεις. Οι χριστουγεννιάτικες μουσικές ξεχύνονται απο όλους τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς ασταμάτητα. Συνειρμικά πιά, η μελωδία έχει εισβάλει στα έγκατα του εγκεφάλου, σαν κινέζικο βασανιστήριο, σύνθημα έναρξης ανελέητου shopping, μιας πολεμικής σχεδόν εισβολής καταναλωτών σε στολισμένα malls γεμάτα Αη Βασίληδες, κουδουνίστρες, χρωματιστά μπαλονάκια, παγωτά, φαγητά, ηλεκτρονικά, και ό,τι άλλο χωράει ο νούς. Μια υπέρβαρη κυρία που στέκεται στην ουρά μπροστά μου, αγοράζει πενήντα συνολάκια. "Είχα κάτι κουπόνια", μου λέει συνωμοτικά. Αυτάρκης πίσω μου, ο σοβαρός κύριος σέρνει υπομονετικά ενα καρότσι γεμάτο πουκάμισα, μπλούζες, γραβάτες, παπούτσια. Ντύνεται μάλλον για τα επόμενα δέκα χρόνια. Και χωρίς κουπόνια.

Η σκηνή στο κατάστημα ηλεκτρονικών θυμίζει πόλεμο. Tί νόημα έχει πια η ανθρώπινη ζωή χωρίς plasma tv, που να ζήσεις χωρίς iPhone, πως να περάσει η μέρα αν δεν ταπωθείς με iPod. Ακόμα και software Βίβλου κυκλοφορεί, σε εύχρηστα e-books. Επιτέλους όλα τα Πατερικά Κείμενα σε μία συσκευασία! Τα διαβάζεις εύκολα ακόμα και στην τουαλέτα. Μια κυρία διαπραγματεύεται την αγορά 5 τηλεοράσεων! Θάχει φαίνεται μεγάλο σπίτι η φουκαριάρα, και θάναι άδειο. Πληροφορούμαι πως υπάρχει και Midnight Mozart που συναγωνίζεται σε πωλήσεις το καινούργιο Wrestling series, οπου διάφορα κτήνη χτυπιούνται ανελέητα στην αρένα μέχρι αναισθησίας. Δώδεκα ταμεία ανοιχτά, με φουσκωμένες ουρές τιγκαρισμένων αγοραστών που το μάτι τους γυαλίζει. Οι μάνατζερς κατευθύνουν τα πλήθη σε σχηματισμούς ανάλογους μ' εκείνους του Χρυσοχοίδη στις διαδηλώσεις. Crowd Management.

Η Λοκοπουλίνα σύζυγος επιστρέφει στο σπίτι. Είχε πάει το αυτοκίνητο για αλλαγή λαδιών. Εφυγε με το μπλέ μας Honda αυτοκίνητο, και επιστρέφει με κόκκινο Volkswagen! Απίθανη ευκαιρία, ανακοινώνει. Αν αγοράσεις καινούργιο αυτοκίνητο παίρνεις και κουπόνια για δέκα αλλαγές λαδιών. Χάνεται τέτοια ευκαιρία; Και ενώ ετοιμάζομαι να ανακράζω εγκώμιον μέγα αντικαναλωτικόν, αιφνιδιάζομαι απο τον ταχυδρόμο. Η καινούργια κιθάρα έφτασε απο την Ισπανία. Gordoba handmade, μιλάμε για μανουτσομάνουλο. Αν οι κιθάρες γίνουν κάποτε φορολογικό τεκμήριο, εγώ θα βρεθω αλυσοδεμένος.

Εμείς δεν είμαστε σαν τους άλλους. Τους ασυνείδητους καταναλωτές. Φέτος, χρονιά κρίσης και ανέχειας, δοκιμάζουμε ενα καινούργιο μοντέλο σκέψης. Ενα δώρο ο καθένας για τον εαυτό του, και τίποτα αλλο. Συνειδητοποιημένος ριζοσπαστικός αντικαταναλωτισμός. Αστους τους άλλους να σκοτώνονται. Εμείς φέτος θα περάσουμε λιτά.


Σ' όλους τους Ελληνες του κόσμου, φίλους κι εχθρούς αυτού του μπλόγκ, αναγνώστες, σχολιαστές και απλούς περαστικούς, Καλά Χριστούγεννα & Χρόνια Πολλά!




Locus




Aσπρα και χιονάτα για μάς τα φετινά Χριστούγεννα. Με θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους 15 βαθμούς Φαρενάιτ, πάγους και απέραντο χιόνι. Για όσους δεν το έχουν ζήσει, μια αισθητική έκσταση. Για τους υπόλοιπους, μια ακόμα αφορμή για ανάμνηση της μεσογειακής πατρίδας.

22 comments:

  1. Καλά Χριστούγεννα φίλε Λόκους σε σένα και την οικογένεια σου με υγεία και χαρές!
    Ας βάλουμε,μέρες που είναι,στην άκρη αυτά που μας πληγώνουν και που μας ανησυχούν-έτσι κι αλλιώς μπροστά μας θα τα βρούμε!Δεν έχω ακόμη παραστάσεις από την αγοραστική κίνηση στην Αθήνα της κρίσης για να συγκρίνω,αλλά ψυχανεμίζομαι άνοιγμα της ψαλίδας: στις ακριβές περιοχές κρίση δεν θα υπάρχει,στα μικρομάγαζα των γειτονιών ο αγιος Βασίλης θα περάσει πολύ ξώφαλτσα...
    Χρόνια Πολλά!

    ReplyDelete
  2. Καλές και ζεστές γιορτές να έχεις με την οικογένειά σου λόκους.

    Τα χριστούγεννα ας τα εφχαριστηθούμε και ας προσέχουμε τον υπόλοιπο καιρό το πως ζούμε.

    ReplyDelete
  3. Καλές Γιορτές Locus.

    Όμορφες μουσικές με την νέα σου "σύντροφο".

    Να χαίρεσαι την Λοκοπουλίνα και τα Λοκόπουλα

    :-)

    ReplyDelete
  4. Την κιθάρα εσύ παρήγγειλες ή κανένα Λοκουπουλάκι? Όποιος και να την παρήγγειλε, να τη χαίρεσαι, μαζί και το καινούργιο αμάξι!!
    ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ εύχομαι!

    ReplyDelete
  5. Απίθανος αυτοσαρκασμός στο τέλος του ποστ!!!

    Χαρούμενες γιορτές σε σένα και την οικογένεια σου.

    Καλά σολαρίσματα με την κιθάρα και όμορφες διαδρομές με το Volkswagen.

    ReplyDelete
  6. Καλές γιορτές loce!
    Πολλές ευχές για ένα 2010 γεμάτο υγεία, πνευματική διαύγεια και ελευθερία!

    ReplyDelete
  7. Φίλε Locus χρόνια πολλά και καλές γιορτές σε σένα και στην οικογένεια σου! Τα συγχαρητήρια μου στην Λοκοπουλίνα για την επιλογη της...και καλοτάξιδο!

    ReplyDelete
  8. Ανταποδίδω τις ευχές μου φίλε Squarelogic, για υγεία, πρόοδο και ευτυχία. Η οικονομική ανάκαμψη δεν έχει έρθει ακόμα στην Αμερική, παρά το ζεστό χρήμα του Ομπάμα. Στο βαθμό όμως που γίνεται, ο κόσμος ξεδίνει όσο μπορεί. Τα Χριστούγεννα ήταν και θα παραμείνουν μια ιδιαίτερη γιορτή. Για τα παιδιά, ιδιαίτερα, μια πραγματική ανάμνηση ζωής. Τις ευχές μου.

    ----------------------------------
    Ευχές και για σένα, τα παιδιά σου και την οικογένειά σου αγαπητή μου Αθηνά. Πράγματι, ας αφήσουμε τις γιορτές να μας λούσουν με τα φώτα τους, ενα μικρό ίσως διάλειμμα στην καθημερινότητα που απο Ιανουάριο θα επανέλθει πάλι δυναμικά. Σωστά το λές, πρίν γίνει οτιδήποτε συλλογικό, πρέπει ο καθένας μας να κοιτάξει πρώτα ατομικά τη ζωή του. Φιλάκια.

    ------------------------------
    Περαστικέ μου χρόνια σου πολλά. Με καλά πόστ, υπέροχα σκίτσα, και ανταποκρίσεις απο το αθηναικό κέντρο. Ευχαριστώ και ανταποδίδω.

    ------------------------------
    Ευχαριστώ φίλη Βάσσια, ευχές και σε σενα και την οικογένειά σου. Η νέα "σύντροφος" είναι παρέα ζωής. Θα την τιμήσω ιδιαίτερα φέτος, με κάποια ειδικά μαθήματα που σχεδιάζω:)

    -------------------------------
    apneagr -
    Eυχαριστώ για τις ευχές, και την αναδημοσίευση. Τιμή μου. Καλά Χριστούγεννα με υγεία και δύναμη. Πολύ όμορφη και πρωτότυπη η "κάρτα". Νάσαι καλά.

    --------------------------------
    Εγώ την παρήγγειλα φίλη Μερόπη, θα μπεί στην μουσική συλλογή, με διάφορες αλλες ακουστικές. Τούτη η κιθάρα είναι κλασσική. Χειροποίητη, πανέμορφη. Τα λοκοπουλάκια πήραν φέτος κι αυτά απο ένα καλό δώρο. Ο μεγάλος μου γιός απέκτησε το πρώτο του laptop. Kαλά Χριστούγεννα και σε σένα:)

    -------------------------------
    Αυτοσαρκάζομαι φίλε Γίγαντα, διακινδυνεύοντας πλήγμα το τέλειο ιντερνετικό προφίλ μου! Χαρούμενες γιορτές και σε σένα και την οικογένεια σου. Φέτος θα κάνω κάποια ιδιαίτερα μουσικά μαθήματα, και θα ολοκληρώσω, ελπίζω και κάποια διαβάσματα που έμειναν κενά απο πέρσυ. Νάσαι καλά φίλε μου.

    -------------------------------
    Αγαπητέ Manoliscus, καλωσήρθες, και χρόνια πολλά. Ομορφο το μπλογκ σου. Τώρα που σε έμαθα θα σε επισκέπτομαι. Δύναμη και υγεία και σε σένα:)

    -------------------------------
    Ευχαριστώ φίλε NdN, υγεία και ευτυχία και σε σένα στο (χιονισμένο) Λονδίνο. Και σε όλα τα παιδιά της παρέας σου. Το νέο όχημα είναι υπέροχο. Πρόκειται για το VW Passat, με θερμαινόμενες δερμάτινες θέσεις, τρομερά κρατήματα και ασφάλεια. Γνωστό στην Ελλάδα και ως "Ο Πασάς". Τις ευχές μου:)

    ReplyDelete
  9. Βλέπω ότι σε έχουν ενθουσιάσει τα θερμαινόμενα καθίσματα του νέου αυτοκινήτου που προφανώς είναι χρήσιμα όταν πιάνει ψόφος εκεί.
    Το δικό μου που έχει και αυτό θερμαινόμενα δεν τα έχω ανάψει ποτέ παρα μόνο μια φορά μόλις το πήρα που κατα τύχην πάτησα το κουμπί αυτό και σε λίγο η γυναίκα μου άρχισε να διαμαρτύρεται τι αμάξι είναι αυτό που πήρα και έχει ανάψει ο πισινός της!
    Εύχομαι καλές γιορτές σε όλη την οικογένεια γεμάτες με μελωδίες από την νέα κιθάρα που μαζεμένη λόγω των ημερών όλη η οικογένεια θα σε απολαμβάνει να σε ακούει ώστε στο τέλος αντί για χειροκρότημα θα σου προτείνουν:
    δεν πάμε καμιά βόλτα με το αυτοκίνητο!

    ReplyDelete
  10. Ψόφος δεν θα πεί τίποτα φίλε Αθεόφοβε, αυτή τη στιγμή το χιόνι έφτασε το μισό μέτρο, και η θερμοκρασία 11 Φαρενάιτ. Τα παράθυρα παγώνουν κάθε πρωί απο το κρύο, και δεν κατεβάινουν. Είναι μέσα στα ωραία του χειμώνα.

    Αυτό ρώτησε και η σύζυγος τον πωλητή. "Να το πάρω ή να μην το πάρω αυτό τα αυτοκίνητο. Εχουμε και δάνειο σπιτιού". Και ο πωλητής, αθεόφοβος κι αυτός, απάντησε "Βεβαίως και να το πάρετε, αν χάσετε το σπίτι σας μπορείτε να κοιμάστε και στο αυτοκίνητο!". '

    Η κιθάρα χρειάζεται και για τα γεράματα. Οποιος παίζει κιθάρα στα τοπικά μπίνγκος, μαζεύει όλες τις κυρίες των προαστίων. Με καμμιά εικοσαριά χιτάκια γίνεσαι Ελβις!!

    Καλές γιορτές, υγεία, και δύναμη!!

    ReplyDelete
  11. Συπτωματικά πέρασα έξω από εργαστήριο που φτιάχνουν κιθάρες και σε θυμήθηκα....

    Δεν μπήκα μέσα, ο λόγος; Ενώ είμαι 4 μέρες στην Ισπανία, και μιλώ τέλεια τα Ισπανικά, οι Ισπανοί δεν με καταλαβαίνουν καθόλου......περίεργο!
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΚΑΛΑ.

    ReplyDelete
  12. χρόνια πολλά, καλές γιορτές και υγεια!
    είμαι πολύ ζαλισμένη για να διαβάσω και να σχολιάσω φίλε μου.
    μόνο για τις ευχές μου πέρασα.
    να χαίρεσαι τα ελληνοιρλανδάκια σου!

    ReplyDelete
  13. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΚΑΛΑ φίλε glam , και καλή διαμονή στην Ισπανία. Αν ήμουνα στη θέση σου, θα αγόραζα και άλλη κιθάρα. Μια κιθάρα πάνω, μία κάτω, δεν χάλασε ο κόσμος. Οσο για την γλώσσα, είναι θέμα χρόνου. Χρειάζεται τουλάχιστον δύο εβδομάδες να τελειοποιηθείς:)

    --------------------------------
    Ευχαριστώ Ria μου, χρόνια πολλά και σε σένα, και στον Ιάσιο. Να σας βρεί ο νέος χρόνος καλά. Με υγεία και πρόοδο.

    ReplyDelete
  14. ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ & ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ
    ΠΡΩΤΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ
    ΣΕ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ

    είθε το νέο έτος να φέρει αυτά που ξέχασε το προηγούμενο

    Κωνσταντίνος Σαμψών - Αγρίνιο

    ReplyDelete
  15. Μέγιστε φίλε και συμπατριώτη Κώστα, ολόψυχα ευχαριστώ. Υγεία, πρόοδο και δύναμη σε σένα και την οικογένειά σου. Χαιρετισμούς και στα παιδιά του γραφείου. Να μου φιλάτε όμορφη την γενέτειρα για την ημέρα της επιστροφής. Και την ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΑΡΑ!!

    ReplyDelete
  16. Καλές γιορτές LOCUS και ευχές για υγεία και οικογενειακή ευτυχία!

    ReplyDelete
  17. Ευχαριστώ φίλε Dormammu, υγεία και δύναμη σε σένα και την οικογένειά σου. Νάχουμε μια καλή νέα χρονιά. Τις ευχές μου.

    ReplyDelete
  18. ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ... γεμάτες υγεία, ευτυχία και όμορφες οικογενειακές στιγμές με την καλή σου σου και τα καμάρια σας!!!
    Μακάρι ο καινούργιος χρόνος να είναι καλός για όλο τον κόσμο...
    (πιο πολύ ζήλεψα την κλασσική κιθάρα απο το αυτοκίνητο πάντως... το δηλώνω και αμαρτίαν ουκ έχω :) )

    ReplyDelete
  19. Μαρία μου σ' ευχαριστώ. Καλή χρονιά και χρόνια πολλά και απο μένα, με υγεία, πρόοδο και ευτυχία. Και συχνή αντάμωση με τα παιδιά.

    Η κιθάρα είναι καλύτερη απο το αυτοκίνητο. Η μουσική είναι για μένα μια καθημερινή ενασχόληση. Το μόνο που μετανοιώνων στη ζωή μου, είναι γιατί δεν αφιέρωσα κάποτε χρόνο για ειδικές μουσικές σπουδές. Αλλά δεν πειράζει, τίποτα δεν είναι τέλειο. Τις ολόθερμες ευχές μου.

    ReplyDelete
  20. Καλή χρονιά locus σε σένα και τους δικούς σου.

    Ελπίζω και εύχομαι το 2010 να συνεχίσεις να μας κάνεις παρέα γιατί σε συνηθίσαμε.

    ReplyDelete
  21. Φίλε Yosemite καλή χρονιά και σε σένα, με υγεία και δημιουργία. Δεν γνωρίζω ακόμα τί θα κάνω μπλογγικά το 2010, χαίρομαι πάντως που απέκτησα εδώ μια πολύ καλή παρέα, με πνευματώδεις ανθρώπους. Χωρίς αυτήν, κανένα μπλόγκ δεν μπορεί να συνεχίσει. Μάλλον το μπλόγκ θα μείνει ενεργό και τον επόμενο χρόνο, αν και σε προσωπικό επίπεδο έχω κάποια σχέδια που θα απαιτήσουν τον χρόνο μου. Ευχαριστώ για τις ευχές σου. Αντε να δούμε τί μας επιφυλλάσει το μέλλον:)

    ReplyDelete