Monday, October 5, 2009

Ερχονται λίρες και φλουριά

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας. Σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση με ποσοστό 43,96% και 160 βουλευτές. Ο προκάτοχός του, ο κ. Καραμανλής, έχασε την εκλογική αναμέτρηση γιατί απογοήτευσε (πρόδωσε ειναι η σωστή λέξη), ακόμα και αυτούς που τον υποστήριξαν. Τα μικρά κόμματα πάλεψαν σθεναρά εναντίον του δικομματισμού, και κέρδισαν κάποια μικρά και σεβαστά ποσοστά. Θα είναι η πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία, που ενα τρίτο μέλος μιας οικογένειας, τρίτη συνεχή γενιά, γίνεται πρωθυπουργός.

Στις φετινές εκλογές, η κινδυνολογία θριάμβευσε. Το δημόσιο χρέος της χώρας και ο υπέρογκος δανεισμός της ήταν τα κύρια θέματα. Και λογικά. Η ελληνική κοινωνία έχει βουλιάξει εδώ και δεκαετίες στη νοοτροπία του πελατειακού Κρατισμού, την κυρίαρχη θεωρία που καλλιεργείται απο όλα τα κόμματα. Η κλοπή του κρατικού πλούτου ήταν γενική, πυραμιδωτή και λαϊκή. Παρά τα τεράστια κοινοτικά πακέτα, η χώρα χρωστάει 290 δις. Tα χρήματα μοιράστηκαν πυραμιδωτά προς τα κάτω, απο την Βουλγαράκεια κορυφή μέχρι τα κομματίδια της γειτονιάς. Ακόμα και ο πρωθυπουργός της χώρας έκανε προεκλογική εκστρατεία απειλώντας τους πολίτες πως έρχεται ο Αλμούνια!

Πηγαίνοντας προς τα μικρά κόμματα, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο κωμικά. Η Αλέκα για παράδειγμα, προτείνει τα γνωστά, έξοδο απο την ΕΕ και λαϊκή επανάσταση, ο Τσίπρας 100 χιλιάδες διορισμούς και έξοδο απο το Ευρώ, ο Καρατζαφέρης τίποτα. Η επιλογή του ΠΑΣΟΚ έγινε πρωταρχικά για να φύγει ο Κουρασμένος. Και είτε το θέλουμε, είτε όχι, είναι και η μόνη εναλλακτική μας λύση. Πασοκική η συλλογική μας ηθική, πασοκικό το σύστημα, πασοκική και η ΝΔ. Σύστημα ΠΑΣΟΚ φτιάξαμε, με ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση θα πορευτούμε.

Η απεξάρτηση απο τον Κρατισμό, δεν είναι απλή υπόθεση. Η Ελληνική κοινωνία είναι κατα μεγάλο ποσοστό μια κοινωνία συντηρητικών βολεμένων που δεν επιθυμούν καμμία αλλαγή . Ο χρόνιος εθισμός στον Κρατισμό, το μικροβόλεμα και τα μικροδωράκια της εξουσίας, δεν αποτελεί περιβάλλον που δέχεται ήπιες αλλαγές, συναινέσεις και χαζοχαρούμενες επιτροπές μηνών. Για να σπάσει το απόστημα του συντηρητισμού στην Ελλάδα, χρειάζονται πολλαπλές νύχτες Αγίου Βαρθολομαίου. Αλλαγή σημαίνει ηλεκτροπληξία. Η κατάργηση του Ασύλου και της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, θα ήταν δύο κινήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν τον πρώτο μήνα, και που θα κλυδώνιζαν νοοτροπίες δεκαετιών. Μαζί με τον εξωστρακισμό της Εκκλησίας που δεν συμμετέχει σε τίποτα το κοινωνικό. Τίποτα τέτοιο όμως δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Και καθώς οι προσδοκίες μας είναι πολύ χαμηλές, ας ξεχάσουμε επι του παρόντος τα περι ηγετισμού, και ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα. Ηγέτη τύπου Ομπάμα δεν μπορούμε να έχουμε, γιατί κάτι τέτοιο θα προυπόθετε την ύπαρξη οντοτήτων που παράγουν ελιτίστικη σκέψη (πανεπιστήμια, επιχειρήσεις, think tanks). Και εμείς δεν παράγουμε ελιτίστικη σκέψη, παράγουμε λαϊκή. To ελληνικό πολιτικό τοπίο είναι απολύτως κονιορτοποιημένο (και οπαδοποιημένο), με κυρίαρχα κέντρα παραγωγής μαζικής ιδεολογίας την Αριστερά (που βρίσκεται σε κόσμους φαντασιακούς), την ακροδεξιά (που βρίσκεται σε κόσμους συναισθηματικούς), και την Εκκλησία (που βρίσκεται κάπου μεταξύ Βυζαντίου και Τουρκοκρατίας). Δεξιά δεν υπάρχει, ούτε και σοσιαλιστικό κόμμα.

Στα επόμενα χρόνια, ας απαιτήσουμε τουλάχιστον κάποιο υποφερτό crisis management. Aν καταφέρουμε να δαμάσουμε τον δανεισμό, τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, και εξαλείψουμε κάπως τις δυναμικές του κομματισμού και της νοοτροπίας των κολλητών, θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα. Προσωπικά, θα ήμουν ικανοποιημένος αν έβλεπα πως ο κ. Παπανδρέου επιχειρούσε την εξυγίανση του ΠΑΣΟΚ. Αυτό θα φανεί γρήγορα. Και θα είναι ενα μεγάλο τέστ. Kαι δεν κατανοώ τον πολιτικό κομπλεξισμό ορισμένων που συνέχεια μιλούν για τους "ξένους" που θα έρθουν για να λύσουν το πρόβλημα της Ελλάδας. Μακάρι ο κ. Παπανδρέου να φέρει τους καλύτερους συνεργάτες που μπορεί. Γιατί μέχρι σήμερα είχαμε κάτι σαχλούς σύμβουλους τύπου Σουφλιά και Κεφαλογγιάννη. Η Φανή που "έλυσε" το Ασφαλιστικό, δεν παρουσίασε κανέναν. Ας έχουμε επιτέλους και εναν Stiglitz.

Στρατηγικά και διανοητικά, ο κ. Παπανδρέου είναι τουρίστας. Πουθενά στη ρητορική του δεν διαφαίνεται κάποια ρήξη με τα χρόνια κατεστημένα της Ελλάδας, κάποια πρόθεση εξυγίανσης του δημόσιου τομέα, κάποια ανανέωση στον χώρο της Παιδείας. Ο προεκλογικός του λόγος θολούρα. Κάπου λέει, υπάρχουν 31 δις αμάζευτων φόρων, θα μαζέψει τα 8, και θα δώσει τα δύο. Χρησιμοποιεί επίσης με μεγάλο σθένος κάποια καινούργια buzz words (internet, e-books), που θα φέρουν μόρφωση και διαφάνεια. Αλλά μην περιμένετε τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ σε blog. Το πηγάδι της Siemens ειναι βαθύ και ενταφιασμένο.

Εντούτοις, ο κ. Παπανδρέου θα μπορούσε να χειρισθεί επιτυχώς τα μηχανικά της χώρας, με κάποιο τριετές ή πενταετές σχέδιο επιπλέον δανεισμού που θα μας βγάλει απο την άμεση οικονομική κρίση. Θα μπορούσε επίσης να οικοιοποιηθεί και κάποιο μέρος της οικολογικής αντζέντας, την οποίαν οι Ελληνες ετίμησαν δεόντως στις κάλπες (160 χιλ. ψήφους πήραν οι Οικολόγοι). Και θα μπορούσε να ξανοιχθεί και σε εξωθεσμικούς παράγοντες (επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς, επαγγελματίες) για special projects. Και ευτυχώς για τον ελληνικό λαό, έχει και αυτοδυναμία, ωστε να μην χρειαστεί να συμπράξει με το συνοθύλευμα των ηλιθίων της Αριστεράς. Ευτυχώς για τον ελληνικό λαό, ο Ψαριανός μάλλον δεν θα πάρει υπουργείο.

Πράσινα λαϊκά δωράκια περιμένει ο ελληνικός λαός απο τον κ. Παπανδρέου. Να συνεχιστεί το πάρτυ της ευδαιμονίας με επιδόματα, διορισμούς, μπάνια του λαού, και κοινωνικά πυραμιδωτά τραμπάκουλα. Οι περισσότεροι έλληνες τον θεωρούν κάπως καθυστερημένο, άλλοι δεν τον θεωρούν καθόλου έλληνα. Ακόμα και οι κορυφαίοι του συνεργάτες στο κόμμα, με το ζόρι τον ανέχονται. Στην πρώτη του εμφάνιση στο ελληνικό κοινό, στην Ιπποκράτους, οι ψηφοφόροι του ούτε καν αναφέρθηκαν σ' αυτόν. Τα συνθήματα ήταν παλιά και γνωστά. "Αντρέα ζείς, εσύ μας οδηγείς"...

Κύριε Παπανδρέου, καλή επιτυχία. Ερχεστε απο το βαθύ ΠΑΣΟΚ που εδραίωσε στην Ελλάδα τον λαϊκισμό, τις κλαδικές, και την ανηθικότητα ως συλλογική συμπεριφορά. Που πουλάει την εργασία με βάση την μίζα και την κομματική υποταγή. Μπορείτε να τα αλλάξετε όλα αυτά; Δείχνετε πως θέλετε να σπάσετε τα δεσμά σας απο το βρώμικο παρελθόν, με μια καινούργια αρχή. Clean slate, που λένε και στην Αμερική. Ωραία λοιπόν, κάντε το. Και κερδίστε την εμπιστοσύνη μας. Οι εξετάσεις αρχίζουν απο σήμερα.

16 comments:

  1. Ο προβληματισμός σου είναι και προβληματισμός των περισσοτέρων.
    Και μια διόρθωση.
    Υπήρξε και άλλη περίπτωση 3 γενεών πρωθυπουργών, και είναι η οικογένεια Ράλλη με τον δεύτερο βεβαια να είναι πρωθυπουργός διορισμένος από τους Γερμανούς.
    http://atheofobos2.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Locus μου,
    Πολύ ενδιαφέροντες οι προβληματισμοί σου. Όμως έχω την εντύπωση ότι κάνεις ένα λάθος. Θεωρείς ότι αυτή η συλλογική νοοτροπία περί ρουσφετιού και αμοραλισμού είναι Πασοκικής προέλευσης. Νομίζω ότι η πρώτη διδάξασα πάνω σ’ αυτά τα θέματα είναι η Δεξιά. Επί δεκαετίες, αν δεν ήσουν δεξιός δεν είχες πολλές ελπίδες διορισμού και ευημερίας. Απλώς το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να ξεριζώσει αυτή τη νοοτροπία, αντίθετα θα έλεγα. Νομίζω όμως ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να ξεριζωθεί. Δεν ξέρω αν ο ΓΑΠ θα βρει τη δύναμη να το κάνει. Ίδωμεν.

    ReplyDelete
  3. Μερόπη,
    με κίνδυνο να κάνω λάθος διότι τη συγκεκριμένη περίοδο ήμουν μαθητής Δημοτικού και όχι στην αγορά εργασίας έχω την εντύπωση οτι μετά το 74 δεν διορίζονταν μόνο δεξιοί.Ίσα-ίσα ένα απ τα λάθη που προσάπτουν σε Καραμανλή σήνιορ και Ράλλη ήταν οτι δεν διόριζαν τους δικούς τους και είχαν γεμίσει τα υπουργεία με 'άλλους".Το ΠΑΣΟΚ έκανε καθεστώς την κατάργηση κάθε αντικειμενικότητας και τον διορισμό μόνο μέσω κλαδικής.
    Για τον ΓΑΠ τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.Τώρα που πρέπει να κουλαντρίσει τις προσδοκίες των δικών του.Μέχρι τώρα επωφελήθηκε κι αυτός απ την τακτική του "ώριμου φρούτου".Αν δούμε κατά βάση άφθαρτα πρόσωπα στην Κυβέρνηση και αν στις πρώτες φήμες για σκάνδαλα κυλίσουν τα πρώτα κεφάλια δίχως την χρονοτριβή του Καραμανλή θα έχει στείλει τα σωστά μηνύματα.
    Με Βασούλες και Παπουτσήδες και κάλυψη των δικών του όταν αρχίσουν τις λαμογιές θα έχει σύντομα την τύχη του Καραμανλή.
    Και συμφωνώ οτι τώρα είναι εξαιρετικό το timing για να τεθεί θέμα της Εκκλησιαστ.περιουσίας:εν μέσω βαριάς οικονομικής κρίσης με τα εκκλησιαστ.σκάνδαλα νωπά και τον έντιμο Ιερώνυμο στο τιμόνι της Εκκλησίας είναι η ώρα να συνεισφέρει και κείνη στην προσπάθεια.

    ReplyDelete
  4. Σε αντίθεση με τον κκ, ο γαπ έχει υπηρετήσει ως υπουργός σε προηγούμενες κυβερνήσεις οι οποίες είχαν πετύχει και κάποια πράγματα, δλδ δεν ήταν πλήρεις αποτυχίες. Έχει κάποια εμπειρία περισσότερη, και περισσότερα μυαλά τριγύρω του.

    Νομίζω ότι δεν είναι τόσο πεινασμένος για εξουσία ή φαί, όσο ο αποφασισμένος, μπορεί όμως να κάνω και λάθος.

    ReplyDelete
  5. squarelogic-
    Ένα απλό παράδειγμα για να καταλάβεις πως λειτουργούσε το σύστημα επί δεξιάς μετά το 1974 ήταν οι διορισμοί γιατρών στα νοσοκομεία.
    Μία 3μελής επιτροπή γιατρών, διορισμένη από τον υπουργό ,έκρινε τους υποψήφιους και ο υπουργός διόριζε έναν από τους 3 πρώτους !

    ReplyDelete
  6. Aθεόφοβε,
    Καλύτερος θα είναι ο Γιώργος απο τον Κουρασμένο. Ο Καραμανλής έγινε πρωθυπουργός κατευθείαν απο την καφετερία της Οννέδ. Αν και οι απαιτήσεις για τον Γιώργο δεν είναι μεγάλες, προσωπικά πιστεύω πως θα είναι ενας καλός μεσαίος μάνατζερ. Το στύλ διακυβέρνησης παίζει ρόλο. Το να φέρνεις την παρέα σου στην κυβέρνηση, δεν συνιστάται καθόλου. 6 χρόνια εντελώς χαμένα. Ας τον βοηθήσουμε σε ό,τι κάνει καλό. Μεγάλη η ανηφόρα πλέον.

    ----------------------------
    Μερόπη μου γειά σου. Ναί, η ρουσφετολογία πάει πίσω στην Τουρκοκρατία, όταν η Ελλάδα ήταν χωρισμένη σε φέουδα και καπετανάτα. Το χούι κρατήθηκε και μετά το 1830, η δεξιά το πακετάρισε λίγο στα αστικά πρότυπα, και βόλευε μόνον δεξιούς. Πάνω σ' αυτό το κλίμα το στραβό, ο Αντρέας εφάρμοσε και την αρχή της "πυραμίδας", ένα κλασικό σχήμα πωλήσεων που έρχεται απο την επιστήμη του Μάρκετινγ, στο οποίο κάθε πελάτης φέρνει άλλον έναν, και το δίκτυο ανοίγεται σαν δέντρο, εξ ού και "κλαδική". Ο Αντρέας κατήργησε τον κλασσικό διαχωρισμό Αριστερού - Δεξιού, και έφερε εκείνον του Πασοκτζή. Ιδεολογικά, εφευρεύθηκε και η οντότητα "λαός", που δεν πολυγουστάρει θεσμούς. Ετσι, όλα τα αστικά πρότυπα καταργήθηκαν, έξω όλες οι αξιολογήσεις, και καταλήξαμε μετά απο 30 χρόνια στον πιτσιρικά που κάνει κατάληψη στο σχολείο. Σαφώς προσωρημένη σκέψη. Εντούτοις, αυτό δεν σημαίνει οτι ο Γιώργος είναι Αντρέας. Ας τον βοηθήσουμε σε ό,τι κάνει καλό. Χειρότερος απο τον Κουρασμένο αποκλείεται να είναι.

    ReplyDelete
  7. Aγαπητέ Squarelogic, απο μια προσωπική μου στατιστική, όλοι οι παλιοί μου συμμαθητές και γνωστοί που ήταν αριστεροί, και πασοκτζήδες, διορίστηκαν σε διάφορες δουλειές δημόσιες και ΔΕΚΟ. Η κλαδική ήταν στο φόρτε της επι σειρά ετών, παράγοντας απαράμιλλη ρουφιανιά σε επίπεδο γειτονιάς.Οπως λές και σύ, και συμφωνώ, οι πασοκτζήδες δεν διορίζαν μόνον πράσινους. Πιστοί στο σχήμα της πυραμίδας άνοιγαν σε μεγαλύτερο πελατολόγιο. Αν γινόσουν Πασοκτζής, έπαιζε μπάλα. Αλλιώς έξω.

    Για το παράδειγμα των ιατρικών διορισμών, αφήνω το θέμα στους ειδικούς. Αθεόφοβε, η προσωπική μου εμπερία απο την ιατρική της πατρίδας είναι φριχτή σε όλα τα επίπεδα. Ειλικρινά δεν ξέρω πως μπορεί να μπεί τάξη στα νοσοκομεία της χώρας. Σηκώνω τα χέρια.

    ReplyDelete
  8. Athinovio, ο Γιώργος ήταν κατα τη γνώμη μου καλός υπουργός Εξωτερικών, καλύτερος απο τον Πάγκαλο που τον έλεγε "αμερικανάκι", και "εκλεκτό της κας Ωλμπράιτ". Περιέργως, μετά το κράξιμο, ο κ. Πάγκαλος εσιώπησε, είδε τον αληθινό ηγέτη, και έσκυψε και κείνος.

    Πιστεύω επίσης πως ο Γιώργος έχε μελετήσει καλά το θέμα των συνεργατών του. Δεν είναι συγκρουσιακός τύπος (γι αυτό τομές δεν περιμένω), αλλά νομίζω πως ενδιαφέρεται γενικά, μελετάει πολύ, και δουλεύει σκληρά. Θα πρέπει βέβαια να ξεπεράσει πολλά. Οι Ελληνες πάντως, κατα τη γνώμη μου, έδειξαν οριμότητα με την ψήφο τους. Του έδωσαν ισχυρή αυτοδυναμία, αναγνωρίζοντας πως δεν μας απομένει τίποτα άλλο. Δυστυχώς, όπως ξέρεις, δεν αναμένω τίποτα απο την Αριστερά. Μακάρι να τα καταφέρει.

    ReplyDelete
  9. Είναι γενικά εύκολο να πλακωθεί κανείς στα ανέκδοτα με τον Γιωργάκη, ο άνθρωπος δίνει "υλικό". Για τα ρουσφέτια, μην γελιόμαστε, υπάρχουν και θα υπάρχουν, απλά υπάρχουν τρόποι να μειωθεί ο κομματισμός, και το όλο φαινόμενο της πυραμιδωτής διαφθοράς που πάει απο υπουργό σε υφιπουργό, σε διευθυντές γραφείων, σε υποδιευθυντές, κτλ, κτλ. Με αφορμή ένα πρώτο σκάνδαλο, αν ο Γιώργος κάνει κάποιες τελετουργικές καρατομήσεις, ο κόσμος θα τον δοξάσει.

    ReplyDelete
  10. Ενα ακόμα - το φαινόμενο της κληρονομική εξουσίας, δεν είναι μονάχα ελληνικο φαινόμενο. Εμείς έχουμε Καραμανλήδες και Παπανδρέου. Οι Αμερικανοί έχουνε Clinton και Bush. Κατα μένα, είναι το ίδιο πράγμα.

    ReplyDelete
  11. Αθεόφοβε,
    φοβάμαι οτι και τα περιώνυμα ΣΚΕΙΟΠΝΙ προσμετρούσαν κατά το δοκούν τα διάφορα προσόντα για να βγάλουν το επιθυμητό αποτέλεσμα,άσε που και πάλι υπήρχε-αν δεν κάνω λάθος-δυνατότητα επιλογής από τον Δ/ντή της κλινικής.Είναι γνωστό οτι τουλάχιστον οι θέσεις των Δ/ντών Κλινικών ήταν πολιτικοί διορισμοί(!) στις πλείστες των περιπτώσεων.Αυτό εξηγεί εν μέρει και την κάκιστη εμπειρία του Λόκους.
    Τέλος πάντων,και η αντικειμενικότητα είναι σε κάποιο βαθμό υποκειμενική(τι έγραψα...).Ας μηυν γίνονται τουλάχιστον όργια...Η ΝΔ φαίνεται να πίστεψε οτι αυτό που έλειπε απ την ελλην.κοινωνία ηταν οι...Αγροφύλακες!Καμία άλλη τάξη εργαζομένων δεν έτυχε τόσο στοργικής φροντίδας.Δεν είναι περίεργο λοιπόν που την έστειλε ο λαός για...βρούβες!

    ReplyDelete
  12. Ειλικρινά απορώ που τη βρίσκετε την όρεξη να ασχολείστε με τον παπανδρέου όταν γύρω μας εξελίσσονται κοσμοϊστορικά γεγονότα.

    Οπως όλα δείχνουν η κόρη του μητσοτάκουλα η δρακουλίνα ντόρα θα βρεθεί αντιμέτωπη στην κούρσα της διαδοχής με τον υπερνομάρχη πανίκα ο οποίος κατεβαίνει υποψήφιος έχοντας στο πλευρό του τον μητροπολίτη άνθιμο και τα τάγματα των νεφελίμ του λιακόπουλου. Αναμένεται να ζήσουμε την ελληνική έκδοση του alien vs predator με τη ντορα να δαγκώνει στο λαιμό τον δυστυχή πανίκα ο οποίος θα την μαστιγώνει αλύπητα με το μαστίγιο του ζορό με τις 18 ουρές.

    Τα διεθνή γραφεία στοιχημάτων παρότι δίνουν προβάδισμα στη ντόρα δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο η κόρη του δρακουμέλ να ποδοπατηθεί απο τον πανίκα ο οποίος θα μπει στο γήπεδο κουβαλώντας μαζί του και την αγαπημένη του αρκούδα με το παραδοσιακό ντέφι. Εάν η ντόρα γλυτώσει απο τα νύχια της αρκούδας η οποία θα χορεύει στο ρυθμό που θα της παίζει ο πανίκας, αναμένεται να αντεπιτεθεί στοχεύοντας κατευθείαν στο λαιμό του αντιπάλου ενώ απο την εξέδρα το μικρό της αδερφάκι ο κυριάκος θα πετάει στον πανίκα για αντιπερισπασμό οικοσυσκευές της siemens βοηθούμενος απο τη μαμά του τη μαρίκα που θα εκτοξεύει κατάρες.

    Θα καταφέρει άραγε ο πανίκας να κάνει κεφαλοκλείδωμα στη ντόρα πριν αυτή του προκαλέσει ακαριαίο θάνατο βυθίζοντας βαθειά τα δόντια της στον τρυφερό λαιμό του;

    Σε λίγες μέρες θα ξέρουμε..

    ReplyDelete
  13. Αυτή τη μάχη των τιτάνων την παρακολουθώ απο κοντά φίλε Yosemite. Ηδη μπήκε ο πρώτος γραφικός. Θα ακολουθήσει η Καρατζαφέρειος φάλαγγα με μπηχτές καφενείου και ατάκες για μόρτηδες, πιθανώς και ο μεγάλος Ανθιμος με Βυζαντινά κείμενα εξωστρακισμού. Η Ντόρα θα δουλέψει και αυτή Βυζαντινά, πολύ αίμα στο σκοτάδι, τρικλοποδιά και κεφαλοκλειδώματα, το γνωστό σύστημα Ρουσόπουλου (απο μπροστά άνεση, και απο πίσω της πουτάνας). Και στο κέντρο, η συμπάθειά μου ο Αβραάμ της λεκτικής λαμόγιας, ο φιγουρατζής. Το κόμμα θα γίνει χωνί για κανά μήνα, και στο τέλος (δική μου εκτίμηση), άπαντα τα ερπετά, θα υποταχθούν στον κρητικό μινώταυρο. Μια άκρως απολαυστική κομματική επανίδρυση.

    ReplyDelete
  14. Μεγάλο λάθος, τραγικό, και παιδαριώδης η αντίδραση των Οικολόγων να μην δεχθούν το υπουργείο περιβάλλοντος. Θα τους έδινε κάτι χρήσιμο να κάνουν, προβολή για το μέλλον, κύρος. Αντι τούτου, έριξαν μια φτηνή πολιτική ατάκα, και επέστρεψαν και αυτοί στην ανυπαρξία. Αυτή είναι η Έλλάδα. Ντροπή τους.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=6788815

    ReplyDelete
  15. Οικολογοι:
    "...αλλά και στην ύπαρξη μιας κοινοβουλευτικής ομάδας των Οικολόγων Πράσινων που να μπορεί να επηρεάζει τις εξελίξεις.
    Αν ο εκλογικός νόμος ήταν δίκαιος, οι Οικολόγοι-Πράσινοι θα είχαμε σήμερα 7 βουλευτές.Εάν το ΠΑΣΟΚ πράγματι πιστεύει ότι πολιτικές προτάσεις όπως αυτή που εκπροσωπούν οι Οικολόγοι Πράσινοι πρέπει να είναι στη Βουλή, αν θεωρεί ότι όλες οι ψήφοι των πολιτών πρέπει να έχουν την ίδια εκπροσώπηση, τότε μπορεί να πράξει αναλόγως."

    Δεν έχουν και τόσο άδικο Λόκους...άντε και κατέβαζε ο Χρυσόγελος κανένα προσχέδιο Νόμου για πεζοδρομήσεις,ποδηλατόδρομους,πράσινες ταράτσες κλπ.Αν το Υπ.Οικονομίας ή κάποιος άλλος άναβε κόκκινο,με τι δύναμη να παλέψει?Ακόμα και ενδεχόμενη παραίτηση του ανέξοδη θα ήταν αφού θα θεωρούσαν οτι του έγινε τιμητική πρόταση και 'επρεπε να τους ήταν υποχρεωμένος.Δεν έιναι ακόμα ώριμα τα πράγματα,αλλά απ την άλλη θα ήταν πιθανόν ένας καταλύτης προς αυτήν την κατεύθυνση.

    ReplyDelete
  16. Squarelogic,

    Για το σχόλιο περι οικολόγων, να αναθεωρήσω (μερικώς). Είχα την εντύπωση πως τους προσφέρθηκε υπουργείο (ηταν υφυπουργείο), με ανεξάρτητο προυπολογισμό. Αλλιώς ναί, δεν αξίζει, σύμφωνοι. Εντούτοις, οι οικολόγοι θα μπορούσαν να ζητήσουν να αναλάγουν ένα special project, ας πούμε ανεμογεννήτριες. Να είχαν έτοιμο ένα σχέδιο συγκεκριμένο Business Plan, με νούμερα. Ετσι θα έφερναν και τον Γιώργο σε δύσκολη θέση. Αλλά είναι ακόμα μικροί και άμαθοι. Αυτό έπρεπε να το έχουν προβλέψει.

    ...Αν ο εκλογικός νόμος ήταν δίκαιος, οι Οικολόγοι-Πράσινοι θα είχαμε σήμερα 7 βουλευτές...

    To διάβασα, ακούγεται καλό, έχει ξανασυζητηθεί. Δηλαδή τί, απλή αναλογική? Ας σοβαρευτούμε. Με απλή αναλογική δεν θα είχαμε σήμερα κυβέρνηση. Το ξέρουν αυτό όλοι οι έλληνες. Ναι, ο πρώτος παίρνει μεγάλο μπόνους, αλλά έχουμε και κυβέρνηση. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.

    ReplyDelete